Işık Çelik Döküm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Bergama İlçesi, Çeltikçi Mahallesi, Tepeköy mevkisindeki tarım arazisine Güneş Enerji Santrali projesine vize çıktı.
Işık Çelik Döküm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Bergama İlçesi, Çeltikçi Mahallesi, Tepeköy mevkisindeki tarım arazisine Güneş Enerji Santrali kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. 41 milyon 800 bin TL’lik proje ile tarım arazisi vasfındaki parsele 7 bin 424 adet panel kurulması planlanan projeye ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı verildi.
T.C. İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 31.10.2022’teki görüşüne yer verildi. Dikkat çeken görüşte, “Müdürlüğümüz teknik personelince, Çeltikçi Mahallesi 123 ada, 170 nolu parselde yapılan etüt sonucu söz konusu arazinin tarım sınıfı Kuru Marjinal Tarım Arazisi (KTA) olarak tespit edilmiştir” ifadesine yer verildi.
Kurum görüşlerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi dikkat çeken bir görüş bildirdi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın 22.08.2023 tarihinde verdiği kurum görüşünde şu ifadelere yer verildi:
Söz konusu ÇED Proje Tanıtım Dosyası incelenmiş olup, planlanan faaliyetin belirtilen alanda İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda, ‘Tarım Arazisi’ olarak belirlenen bölgede yer aldığı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10.04.2017 tarih, 05.252 sayılı kararı ile uygun görülerek Başkanlık Makamınca 20.07.2017 tarihinde onaylanan İzmir Kuzey Bölgesi 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda, ‘Tarım Alanı’ plan kararında yer aldığı görülmektedir. Bahse konu ÇED’e esas proje alanının üst ölçekli planda ‘Tarım Alanı’ kullanımlarında yer alıyor. Güneş Enerji Santralleri, temiz ve yenilenebilir enerjiyi temin etmek için önemli sistemlerdir. Ancak son yıllarda tarım toprakları, bugün için kendini besleyebilecek miktarda olmakla birlikte potansiyel kullanma sınırına ulaşmıştır. Hızlı nüfus artışına paralel olarak tarımsal ürünlere olan gereksinimi de aynı oranda artmaktadır. Artan nüfusun gereksinimini karşılayabilmek için tarım topraklarının miktarını artırmak söz konusu olmadığına göre tarım alanlarını korumak ve birim alandan elde edilecek üretimi arttırmak zorundadır. Son yıllarda tarım arazileri amaç dışı kullanımlar ve diğer nedenlerden dolayı hızla azalmaktadır. Güneş enerji santrallerinin de tarım alanlarının üzerinde kurulması, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına yol açmaktadır. Bu faaliyetler de tarım alanlarının üzerine yapılan herhangi bir inşaat, maden arama vb. faaliyetlerden farklı değildir. Bu nedenlerden dolayı tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmaması gerektiği düşünülmektedir.
İzBB, kurum görüşünün bir kısmında da Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan görüş alınmasının önemli olduğunu vurgularken, “Güneş Enerji Santrallerine ilişkin gelişen süreçte yerel halk ve kamuoyunun tepkilerine yol açan bu tür uygulamaların, projeden etkilenmesi muhtemel yerleşim alanları, flora ve fauna, jeolojik ve hidrojeolojik özellikler, doğal afet durumu, toprak, su, hava, atmosferik koşullar, iklimsel faktörler gibi çevre koşulları ile arazi kullanım durumu, mülkiyet, mimari ve arkeolojik değerler dikkate alınmak ve bölge bütününde analiz edilmek suretiyle bütünleşik olarak ele alınması gerektiği düşünülmektedir” açıklaması yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı ise alanın ‘kuru marjinal tarım arazisi’ olduğunu söyleyerek projenin yapılmasında bir sakınca olmadığını görüşünde beyan etti.
Kaynak: gazeteyenigun.com.tr