Gözler TCMB’nin Faiz Kararına Çevrildi

Gözler TCMB’nin Faiz Kararına Çevrildi
Yayınlama: 23.06.2024
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında 27 Haziran Perşembe günü toplanarak yeni faiz kararını açıklayacak. Bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 50’de sabit tutan Merkez Bankası’nın bu toplantıda da faizi sabit bırakması bekleniyor. Ekonomistlerin beklentileri, faizin yüzde 50’de kalacağı yönünde.

Ekonomistlerin Beklentileri ve Piyasa Katılımcıları Anketi

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyan değeri yüzde 50 olarak hesaplandı. TCMB’nin piyasa katılımcıları anketine göre ise cari ay ve üç ay sonrası için politika faizi beklentisi yüzde 50 olarak belirlendi. 12 ay sonrası için beklenti yüzde 35,90’a düştü.

Küresel ve Yerel Ekonomik Görünüm

23 Mayıs’ta yapılan PPK toplantısının özetinde, küresel büyüme görünümünde sınırlı bir iyileşme olduğu ve iş gücü piyasalarındaki sıkılığın sürdüğü belirtildi. Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin 2024 yılında yüzde 2,1 artacağı tahmin ediliyor.

Gelişmiş ülkelerin birinci çeyrek büyüme verileri ılımlı bir toparlanmayı desteklerken, ABD ekonomisi olumlu ayrışmaya devam etti. Ancak jeopolitik gelişmeler ve sıkı para politikaları küresel iktisadi faaliyet üzerinde risk faktörleri oluşturuyor.

Türkiye Ekonomisinde Parasal Sıkılaştırma ve Faiz Oranları

Türk lirası varlıklara olan talep ve piyasada oluşan likidite fazlası, TL mevduat faizleri üzerinde etkili oldu. TL mevduat faizleri 17 Mayıs itibarıyla yüzde 58,68 seviyesine gerilerken, ticari kredi faizleri yüzde 63,70’e düştü. Bireysel ihtiyaç kredisi faizleri ise yüzde 78,04’e geriledi.

Enflasyon ve Kredi Büyümesi

TCMB, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izliyor. Bireysel kredilerin 4 haftalık büyüme oranları 17 Mayıs itibarıyla yüzde 1,44 seviyesine indi. Sanayi üretim endeksi, mart ayında çeyreklik bazda yüzde 3,5 oranında yükseldi.

Cari Açık ve Finansman

Mart ayında cari işlemler açığı 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bankacılık sektörünün yıllıklandırılmış uzun vadeli borç çevirme oranı mart ayında yüzde 123 seviyesinde oldu. Bankacılık sektörü dışındaki firmalarda bu oran yüzde 97 olarak gerçekleşti.

Enflasyon Gelişmeleri

Tüketici fiyatları nisanda yüzde 3,18 artarak yıllık enflasyon yüzde 69,80’e çıktı. Hizmet grubunda aylık fiyat artışları yüksek seyretti. Kırmızı et fiyatlarındaki artış, enflasyonu olumsuz etkiledi.

Para Politikası ve Beklentiler

TCMB, parasal sıkılaştırmanın etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizini sabit tutma kararını yineledi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacak. Türk lirası finansal varlıklara talep artışı ile oluşan likidite fazlası ilave tedbirlerle sterilize edilecek.

Sonuç ve Değerlendirme

TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip ediyor. Enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak kararlar almaya devam edecektir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.