Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Önemli Değişiklikler

Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Önemli Değişiklikler
Yayınlama: 26.06.2024
A+
A-

AK Parti, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi ile öğretmenlerin kariyer basamaklarında köklü değişiklikler yapmayı planlıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulan teklife göre, Milli Eğitim Akademisi açılacak ve öğretmenlik kariyer basamaklarında yazılı sınav kaldırılacak.

Uzman ve Başöğretmenlikte Sınav Kaldırılıyor

Teklif, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddeleri yeniden düzenliyor. Uzman ve başöğretmen olabilmek için uygulanan kariyer basamakları sınavı kaldırılacak. Bunun yerine, gerekli eğitimi tamamlamak yeterli olacak. AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili Abdullah Güler, uzman öğretmenlik için en az 10 yıl öğretmenlik, başöğretmenlik için ise en az 10 yıl uzman öğretmen olarak hizmet verme şartının aranacağını belirtti. Ayrıca, kademede ilerleme durdurulması cezası bulunmaması ve Milli Eğitim Akademisi tarafından belirlenen eğitimin tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Milli Eğitim Akademisi Kuruluyor

Teklif kapsamında Milli Eğitim Akademisi’nin açılması planlanıyor. Öğretmen adayları, burada 4 dönem hazırlık eğitimi alacak. Eğitim fakültesi mezunları için bu süre 3 döneme indirilecek. Akademiye giriş için KPSS puanı kullanılacak ve eğitim sonunda başarılı olanlar sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek. Üç yıl sonra ise kadro verilecek. Bu yeni süreç, 2025 yılında başlayacak.

Öğretmene Şiddet Cezaları Artıyor

Teklifte, öğretmenlere karşı şiddeti engellemek için yeni tedbirler de yer alıyor. Güler, kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmama suçlarında öğretmenlere karşı işlenen suçların cezalarının yarı oranında artırılacağını açıkladı. Ayrıca, bu suçlar için hapis cezasının ertelenmesi hükümlerinin uygulanmayacağını belirtti.

Sosyal Medya Paylaşımlarına Kınama Cezası

Öğretmenlerin veli izni dışında öğrencilerin görüntülerini sosyal medyada paylaşmaları durumunda kınama cezası alacakları da teklifin bir diğer maddesi olarak dikkat çekiyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.