Türkiye’nin FATF Gri Listesinden Çıkışı: Bakan Şimşek’ten Önemli Açıklamalar

Türkiye’nin FATF Gri Listesinden Çıkışı: Bakan Şimşek’ten Önemli Açıklamalar
Yayınlama: 01.07.2024
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin FATF (Mali Eylem Görev Gücü) gri listesinden çıkarılmasının oy birliğiyle alındığını ve bu kararın tek bir ülkenin bile itirazı olmadan kabul edildiğini duyurdu. BloombergHT ve HaberTürk ortak yayınında Ciner Medya Grup Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır’ın sorularını yanıtlayan Şimşek, Türkiye’nin bu listeden çıkışının ekip çalışmasının bir sonucu olduğunu belirtti.

Şimşek, Türkiye’nin gri listeden çıkmasının ülkenin saygınlığı ve finansal sistemin güvenilirliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. “Gri listeye girmek kolay ama çıkmak zor,” diyen Şimşek, bu başarıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle Adalet, İçişleri ve Dışişleri bakanlarıyla yapılan görüşmelerin etkili olduğunu ifade etti. Şimşek, Türkiye’nin terörizmin finansmanıyla mücadelede kararlı olduğunu ve bu listeden çıkmasaydık bile aynı şekilde mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Rezervlerde Tarihi Rekor

Bakan Şimşek, Türkiye’nin gri listeden çıkışının ülkeye kaynak girişini ivmelendirebileceğini, ancak mevcut durumda zaten güçlü bir kaynak girişinin olduğunu söyledi. Mart sonundan itibaren Türkiye’ye yaklaşık 78 milyar dolar net bazda kaynak girişi olduğunu belirten Şimşek, bu rakamın Türkiye finans tarihinde kısa vadede eşi benzeri görülmemiş bir rekor olduğunu vurguladı. Şimşek, Türkiye’nin rezervlerinin yaklaşık 147-148 milyar dolar seviyesine çıkarak tarihi bir rekor kırdığını ifade etti.

Güçlü Mücadele Devam Edecek

Şimşek, Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede güçlü bir diyalog kurduğunu ve bu alandaki mücadeleyi etkin bir şekilde sürdüreceklerini belirtti. MASAK’ın idari ve teknik kapasitesini güçlendireceklerini ve yapay zekayı devreye alarak risk odaklı bir modelle çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Şimşek, Türkiye’nin finansal sistemini istismar etmeye çalışanlara karşı her zaman tetikte olacaklarını vurguladı.

Cari Açıkta Başarı ve Kalıcılık Hedefi

Bakan Şimşek, Türkiye’nin geçen yıl mayıs ayında 12 aylık cari açığının 57 milyar dolardan bu mayıs ayında 26 milyar dolara düştüğünü belirterek, cari açıkta arzulananın çok daha iyi bir performans sergilediklerini ifade etti. Cari açığı yıl sonunda milli gelire oranla yüzde 2 civarına indirmeyi hedeflediklerini söyleyen Şimşek, bu başarının kalıcı hale gelmesi için yeni bir sanayi politikası devreye koyacaklarını belirtti.

KKM’de Vergi Avantajı Son Buldu

Şimşek, kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında şirketler için vergi avantajının son bulduğunu ve bireyler açısından da faiz kazançlarına vergi getirildiğini açıkladı. KKM’den çıkışın hızlanacağını belirten Şimşek, 44 haftadır kesintisiz KKM’de düşüş yaşandığını ve bu durumun para politikasının etkinliğini artıracağını ifade etti. Şimşek, Türkiye’nin birçok alanda öngörülenden daha iyi bir performans sergilediğini vurguladı.

Türkiye’nin Gri Listeden Çıkışı Uluslararası Desteği Artırdı

Şimşek, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin gri listeden çıkmasının olumlu yansımaları olacağını belirttiğini hatırlatarak, Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede güçlü bir kararlılıkla devam edeceğini söyledi. Şimşek, Türkiye’nin bu başarıyı sağlamasının ardından uluslararası arenada daha güçlü bir konuma geleceğini ifade etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.