Bergama Tarımsal Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi

Bergama Tarımsal Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi
Yayınlama: 08.07.2024
A+
A-

Bergama’da katma değeri yüksek tarım ürünlerinin tanıtımı ve yeşil büyüme politikalarının ele alındığı tarımsal koordinasyon toplantısı yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın da katıldığı toplantıda, projeler ve yol haritası şekillendirildi.

Kozak Bölgesindeki Verim Düşüşüne Çözüm Aranıyor

Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, Kozak bölgesindeki fıstık çamı ağaçlarının verimliliğinin düşmesiyle ilgili olarak, zararlı böceklerin sadece 16 mahallenin ikisinde görülmesine rağmen, tüm bölgede verim düşüşü yaşandığını belirtti. Çelik, bu durumu detaylı incelemek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden destek istedi. Ayrıca, yer altı sularının azalması ve taş ocaklarındaki patlamaların ağaç köklerine zarar verdiğini düşündüklerini belirtti. Başkan Çelik, su tüketimini azaltarak ve alternatif ürünler geliştirerek küresel ısınmaya karşı önlemler alınacağını vurguladı.

Yuntdağ Mahallelerinde Antep Fıstığı Üretimi

Yüksek rakımlı ve gelir seviyesi düşük mahallelerde Antep fıstığı üretiminin artırılması için menengiç ağaçlarına Antep fıstığı aşısı yapılması planlanıyor. Bu uygulamanın verimli sonuçlar verdiği daha önce gözlemlenmiş olup, Yuntdağ bölgesinde de uygulanacağı belirtildi.

Soğuk Hava Deposu ve Paketleme Tesisi Talebi

Bergama Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgede soğuk hava deposu, paketleme ve kurutma tesisi kurulması için iş birliği yapmayı planlıyor. Başkan Çelik, bu tesislerin Bergama’ya kazandırılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden destek beklediklerini söyledi. Dr. Cemil Tugay da projelendirme ve alan belirlemesi sonrasında gerekli desteği sağlayacaklarını belirtti.

Bergama’nın Ürünleri Markalaşacak

Bergama Tulum Peyniri, Bergama Sızma Zeytinyağı, Bergama Pamuğu, Kozak Karası ve Kozak Beyazı üzüm çeşitlerinin markalaşması ve tanıtılması konusu toplantının gündemindeydi. Başkan Çelik, yeni ürün çeşitleri denemek ve susuz tarımı desteklemek için çalışmalar yapacaklarını belirtti. Dr. Tugay, Bergama Belediyesi projelerine destek verileceğini ve bölgedeki ürünlerin ulusal ve uluslararası pazara ulaşmasını sağlayacaklarını ifade etti.

Çiftçi Eğitim Merkezi Kurulacak

Dr. Cemil Tugay, Bergama’da çiftçilerin eğitim alabileceği bir Çiftçi Eğitim Merkezi kurulmasının planlandığını söyledi. Bu merkezde çiftçilerin sorunlarına çözüm bulunacak ve tarımsal üretim desteklenecek. İzmir’in ihtiyaçlarını karşılamak için Bergama’nın önemli bir merkez olabileceğini belirtti. Üretim yapan çiftçilere ön ödeme yaparak ürün alım garantisi verilmesinin üretimi artıracağını söyledi. Başkan Çelik de Bergama’nın üretim kapasitesiyle İzmir ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olduğunu belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde bölgelerini kalkındıracaklarını vurguladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.