9. Yargı Paketi Meclis Adalet Komisyonu’nda Kabul Edildi: İşte Yeni Düzenlemeler

9. Yargı Paketi Meclis Adalet Komisyonu’nda Kabul Edildi: İşte Yeni Düzenlemeler
Yayınlama: 12.07.2024
A+
A-

Kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Yeni düzenlemeler, soyadı değişikliklerinden hakaret suçlarına, arabuluculuktan hukuk mesleklerine giriş sınavlarına kadar geniş bir yelpazede değişiklikler içeriyor. İşte 9. Yargı Paketi’nin getirdiği yenilikler:

İcra ve İflas Kanunu’nda Değişiklik

Yeni düzenlemeye göre, elektronik ortamda açık artırma suretiyle satışta teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve her halde 1000 Türk lirasından az olamayacak.

Soyadı Düzenlemesi

Kadınlar, evlendiklerinde kocalarının soyadını alacak. Ancak kadınlar, evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacakları yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadlarını da kullanabilecekler. Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa, kadın bu soyadlarından sadece birini yeni kocasının soyadının önünde kullanabilecek.

Teslim Alınmayan Araçların Durumu

Yediemin otoparklarında buluntu veya trafikten men edilerek alıkonulan araçlar, sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmaz veya aranmazsa, bu araçların satış usulü yeniden belirlenecek.

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatları

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Sınavı’na milletlerarası hukuk ve milletlerarası özel hukuk da dahil edilecek. İdari Yargı Hakim Yardımcılığı Sınavı’nda ticari işletme-şirketler hukuku alanından da soru sorulabilecek. Ayrıca, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak. Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı’na çağrılacak aday sayısı artırılacak, ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday mülakata çağrılacak.

Hakaret Suçu ve Uzlaştırma Düzenlemeleri

Hakaret suçu için şikayet süresi, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyecek. Arabuluculuk kurumunda sadece hukuk fakültesi mezunları arabulucu olabilecek ve arabuluculuk için sınav şartı kaldırılacak. Beş yıl kıdemi olan avukatlar arabulucu olabilecek.

TMSF’nin Kayyum Olarak Atanması

Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve terörizmin finansmanı suçlarına ilişkin olarak şirketlere veya malvarlığı değerlerine kayyum atanması kararı verilirse, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyum olarak atanabilecek. Bu düzenleme, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak. TMSF’nin kayyum olarak atanması durumunda, şirketlerin genel kurul yetkileri TMSF tarafından kullanılacak ve şirketler TMSF’nin atadığı yöneticiler tarafından yönetilecek. Şirketlerin veya malvarlığı değerlerinin satılması veya feshi TMSF tarafından kararlaştırılabilecek.

Diğer Değişiklikler

Yargı paketi, soyadı düzenlemesinden yargıya, arabuluculuktan hukuk mesleklerine giriş sınavlarında yeniliklere kadar birçok başlıkta değişiklik içeriyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.