DSÖ’den Yaz Covid’i Uyarısı: FLiRT Varyantı Dünya Çapında Yayılıyor

DSÖ’den Yaz Covid’i Uyarısı: FLiRT Varyantı Dünya Çapında Yayılıyor
Yayınlama: 13.07.2024
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un yeni bir varyantı olan FLiRT’in dünya genelinde baskın hale geldiğini duyurdu. FLiRT, JN.1 türevi olup, genetik kodlardaki mutasyonlarla oluşan ve antikorlardan korunabilen bir varyant grubudur. Henüz bu varyantın ne kadar ağır ve bulaşıcı olduğu tam olarak bilinmiyor.

Covid-19 vakaları dünya genelinde genel bir düşüş eğiliminde olsa da bazı bölgelerde artış gözlemleniyor. FLiRT varyantının semptomları diğer Covid-19 türleriyle benzerlik gösteriyor ve aşıların yeni varyantlara karşı etkili olması bekleniyor.

FLiRT, varyantların genetik kodlarındaki mutasyonların isimleri kullanılarak oluşturulmuş gayriresmi bir takma addır. Omicron varyantından mutasyona uğrayan ve baskın hale gelen JN.1’in türevidir. Başak proteinlerinde kilit üç mutasyon bulunuyor ve bu mutasyonlar, virüsün antikorlardan korunmasını sağlıyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre bu mutasyonlar sayesinde varyant, antikorlardan korunabiliyor. İngiltere Halk Sağlığı Ajansı, FLiRT’in ne kadar ağır ve bulaşıcı olabileceğini anlamak için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu belirtti. Ancak, şu anda İngiltere’de dolaşımda olan diğer varyantlardan daha baskın olduğu yönünde bir kanıt bulunmuyor.

Bilim insanları, FLiRT varyantlarının ilk olarak nerede ortaya çıktığını tam olarak bilmiyor. İlk olarak ABD’deki atık sularda tespit edilen varyant, semptomlar gözlemlenmese bile bir toplulukta dolaşan Covid izlerini ortaya koyuyor.

Uzmanlar, aşılamanın hala önemli bir strateji olduğunu vurguluyor ve herkesin Covid aşısına uygun olduğundan emin olmasını öneriyor. Aşılama, enfeksiyonu tamamen önleyemese de ciddi hastalık, hastaneye yatma ve Covid nedeniyle ölüm riskini önemli ölçüde azaltıyor.

Covid-19’un şiddetli etkileri için en önemli risk grubunun ileri yaş olması nedeniyle, özellikle bu grubun aşı yaptırması tavsiye ediliyor. Ayrıca, hasta insanlara çok yaklaşmaktan kaçınmak, maske takmak, elleri uygun şekilde yıkamak, havalandırmayı iyileştirmek ve yaşanılan ve çalışılan yerlerdeki Covid bulaşma düzeylerini takip etmek gibi diğer önleyici çabalar da hastalıktan korunmak için yardımcı olabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.