İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Bergama ilçesinde yer alan Perperene Antik Kenti’nin bitişiğindeki alanı arkeolojik sit alanı olarak ilan etti. Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, uzmanların gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda bu alan, birinci ve üçüncü derece arkeolojik sit olarak tescillendi.
Perperene Antik Kenti’nin Önemi
Mysia bölgesinde, Bergama ile Ayvalık ilçeleri arasında yer alan Perperene Antik Kenti, fıstık çamı ormanları ve granit taşlarıyla ünlü Kozak Yaylası’nda, Aşağıbey köyü yakınındaki Çakıl kayasında konumlanmaktadır. İlk yüzey araştırmaları 1886-1889 yılları arasında yapılmış olup, günümüzde antik kentin kalıntıları geniş bir alana yayılmış durumdadır.
Antik Kentin Özellikleri
Perperene’de, akropolde iç içe geçmiş iki sur kalıntısı ve 2 bin kişilik tiyatronun oturma yerleri oldukça iyi korunmuş haldedir. Ayrıca, kentte bir tapınak, hamam, agora ve geniş bir alana yayılmış işlenmiş taşlar ile sütun tamburları dikkat çekmektedir. Antik kentin nekropolü ve kayalara oyulmuş lahitler, Hellenistik ve Roma dönemlerine tarihlenmektedir.
Tarihi ve Kültürel Mirası
Perperene, Roma Dönemi’nin sonlarına kadar çeşitli damgalı sikkelerin basıldığı bir kent olmuştur. Bu sikkeler, kentte Zeus, Athena, Apollon, Aphrodit, Demeter ve Asklepios’un saygı gördüğünü göstermektedir. Bergama Krallığı döneminde sayfiye yeri olarak kullanılan Perperene, M.S. beşinci yüzyıldan sonra Bizans’ın piskoposluk merkezi olmuş ve Teodosiupolis ismini almıştır. Ancak antik kentin köklü Anadolu ismi olan Perperene, günümüze kadar yaşamaya devam etmiştir.
Bu yeni koruma kararıyla birlikte Perperene Antik Kenti’nin tarihi ve kültürel mirasının daha iyi korunması hedefleniyor.