Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünün (Mpox) küresel bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan edildiğini duyurdu. Bu karar, virüsün Afrika ve diğer bölgelerde hızla yayılma potansiyeli taşıması nedeniyle alındı.
Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde son on yılda maymun çiçeği vakalarının istikrarlı bir şekilde arttığını belirterek, bu yıl bildirilen vaka sayısının 14 bini aştığını ve 524 ölüm vakası kaydedildiğini vurguladı. Geçen yılın toplam vaka ve ölüm sayısının bu yılın ilk yarısında aşıldığını ifade etti.
Geçen hafta düzenlenen Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamında bir Acil Durum Komitesi toplantısı sonrası yapılan değerlendirmelerde, DSÖ’nün, maymun çiçeği virüsünün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak kabul edilmesi tavsiyesini kabul ettiğini belirtti. Ghebreyesus, bu kararın Afrika Birliği’nin Afrika genelinde hızla yayılan virüse karşı aldığı halk sağlığı acil durum ilanı ile uyumlu olduğunu söyledi.
Maymun Çiçeği Virüsünün Bulaş Yolları ve Belirtileri
Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, enfekte bir kişinin vücut döküntüleriyle veya bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf ve benzeri eşyalarla temas yoluyla yayılıyor. Ayrıca vücut sıvılarıyla temas da bulaş riskini artırıyor.
Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyonun ardından 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar, yaygın semptomlar arasında yer alıyor.
Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, tedavi genellikle antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların çoğunluğu, hastalığı hafif geçirmekte ve birkaç hafta içinde iyileşmektedir.