Refah, İsrail saldırılarından kaçan 1,5 milyon Filistinlinin Gazze şeridi içinde sığınabileceği son nokta. Ancak artık burası da güvenli değil.
Savaş kentin kapısına dayandı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya Refah’a operasyon emri verdi. Yoğun nüfuslu bölgeye kara harekatının, en geç 2 hafta içinde başlayabileceği belirtiliyor.
Çadır kentlerde korku ve endişe artarken, Filistinliler Mısır sınırında toplanmaya başladı. Kahire yönetimiyse, Refah’a karadan saldırması halinde İsraille barış anlaşmasını askıya alacağını Netanyahu hükümetine bildirdi. İki ülke 45 yıl önce barış anlaşması imzalamıştı.
Mısır, daha önce kapıları açmayacağını, Filistinlilerin Gazze’den sürülmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı. Filistinliler de bir kez sınırı geçerlerse bir daha Gazze’ye dönememekten endişe ediyor.
Şeridin kuzeyinde ise farklı bir tablo var. Gazze kentinde operasyonlarını tamamlayan İsrail ordusu, bazı mahallelerden kısmen çekildi. Filistinliler, bölgeye dönerek ev ve işyerlerindeki hasarı kontrol etti.
Bu arada İsrail, Birleşmiş Milletlerin Filistinli mültecilere yardım ajansını Hamas’a yardım etmekle suçlayan İsrail, iddialarına bir yenisini ekledi. İsrail ordusu, ajansın Gazze merkezinin altında Hamas’a ait tünel bulduklarını iddia etti. Bir grup gazeteci, askerle birlikte 700 metre uzunluğundaki tüneli gezdi.
Burada bulunan bilgisayar sistemlerine dikkat çeken İsrail, tünelin Hamas tarafından istihbarat merkezi olarak kullanıldığını öne sürdü. Birleşmiş Milletler ajansı ise iddiaları yalanladı.
İsrail istihbaratı, yardım ajansında çalışan bazı kişilerin 7 Ekim’deki Hamas baskınına katıldığını öne sürmüştü. Bunun üzerine aralarında Amerika ve Almanyanın da bulunduğu birçok ülke, kuruma sağladıkları fonları kesmişti.