Bahşiş ve Motokurye Gelirlerine Yeni Vergi Muafiyeti Getiriliyor

Bahşiş ve Motokurye Gelirlerine Yeni Vergi Muafiyeti Getiriliyor
Yayınlama: 22.06.2024
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bahşiş ve motokurye gelirlerine yönelik yeni vergi muafiyetlerini duyurdu. Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Motokurye gelirlerine ve garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz,” dedi.

Bahşiş Gelirleri ve KDV Muafiyeti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talepler doğrultusunda bahşiş gelirlerine KDV muafiyeti sağlama kararı aldı. Şu anda yeme içme işletmelerinde toplanan bahşişler, işverence çalışanlara dağıtıldığında gelir vergisine tabi tutuluyor. Ancak, yeni düzenleme ile bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak.

Bakanlık, banka kartı ve kredi kartı ile yapılan bahşiş ödemelerinin hizmet bedelinden ayrı gösterilmesi koşuluyla, bu ödemelerin KDV matrahına dahil edilmeyeceğini belirtti. Bu şekilde, bahşiş ödemeleri banka hesabında toplanacak ve tamamı çalışanlara dağıtılacak. Asgari ücretin aylık brüt tutarına kadar dağıtılan bu gelirler, normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve sadece yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi olacak.

Motokuryeler İçin Basit Vergilendirme Usulü

Motokurye faaliyetlerinden elde edilen kazançların vergilendirilmesi konusunda da kolaylıklar getiriliyor. Motokuryeler, ticari kazanç olarak vergilendirilen gelirleri için basit vergilendirme usulüne geçecek ve defter tutma zorunluluğu olmayacak. Bu kapsamda, motokuryelerden yapılan ödemelerden belirli oranda tevkifat yapılacak ve yıllık gelirleri 3 milyon lirayı aşmayanlar için bu tevkifat nihai vergi olarak kabul edilecek. Bu uygulama ile motokuryelerin defter tutma, belge düzenleme ve beyanname verme gibi yükümlülükleri ortadan kalkacak. Ayrıca, motokuryelerin hizmet ifaları KDV’den istisna tutulacak.

Sektör Temsilcilerinden Gelen Talepler Dikkate Alındı

Bakanlık, bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulünde değişiklik yapılması talebi üzerine harekete geçti. Dünya örneklerinin incelenmesiyle yapılan çalışmalarda, sektörlerin vergilendirmede kolaylık talepleri dikkate alındı. Bahşiş gelirleri ve motokurye kazançları için getirilen bu düzenlemeler, yeme içme sektöründe ve motokurye hizmetlerinde faaliyet gösteren işletmeleri kapsayacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.