En Düşük Emekli Aylığı 12.500 TL’ye Yükseldi

En Düşük Emekli Aylığı 12.500 TL’ye Yükseldi
Yayınlama: 16.07.2024
A+
A-

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilere yönelik yapılan düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Güler, yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı almakta olan emekliler için dosya bazında öngörülen en düşük ödeme tutarının 12.500 TL’ye yükseltileceğini duyurdu. Bu düzenleme, TBMM’ye sunulan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile hayata geçirilecek.

Emeklilere Yeni Düzenlemeler

En düşük emekli aylığının artırılmasının yanı sıra, teklif kapsamında vergi adaletinin güçlendirilmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin hedeflendiği bir dizi yenilik de yer alıyor. Güler, kanun teklifine ilişkin yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Vergi adaletini güçlendirmek, doğrudan vergilerin payını artırmak ve kayıt dışılıkla mücadele etmek amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıyoruz. Bu düzenlemeler arasında, kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2’den yüzde 2,25’e çıkarılması ve Sosyal Güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine yönelik uygulamanın sonlandırılması da bulunuyor.”

Vergi Güvenlik Müesseseleri ve Yeni Düzenlemeler

Kanun teklifinde, vergi güvenlik müesseseleri oluşturulması ve bazı vergi istisnalarının kaldırılması da öngörülüyor. Çok uluslu şirketlerde Küresel Asgari Kurumlar Vergisi, yerel asgari kurumlar vergisi ve Kamu Özel İşbirliği projelerinden elde edilen kazançlardan yüzde 30 oranında kurumlar vergisi alınması gibi düzenlemeler getirilmekte.

Güler, vergi güvenliği sağlamak amacıyla Gelir Vergisi mükellefleri ile Kurumlar Vergisi mükelleflerine yapılan bazı ödemelerden vergi kesintisi yapılacağını belirtti. Ayrıca, ticari kazanç elde edenlerin gelir vergisi mükellefleri için yeni düzenlemeler getiriliyor.

KDV ve Yurt Dışı Çıkış Harcı

Teklifte, ticari olmayan deniz araçlarına uygulanan KDV istisnalarının kaldırılması ve yurt dışına çıkış harcının 500 TL olarak belirlenmesi de yer alıyor. Güler, yurt dışı çıkış harcının her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacağını açıkladı.

Emekli Aylıkları ve Bütçe Disiplini

En düşük emekli maaşının 12.500 TL’ye yükseltilmesi, toplamda 3 milyon 703 bin 788 emekliyi etkileyecek. Bu düzenlemenin 6 aylık dönemde bütçeye maliyeti ise 33 milyar 200 milyon TL olacak. Güler, bütçe disiplini ve sürdürülebilirliği sağlamak için uzun süredir çalıştıklarını belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.