Enerji Bakanı Bayraktar: “Bin liralık faturanın yüzde 60’ını devlet karşılıyor”

Enerji Bakanı Bayraktar: “Bin liralık faturanın yüzde 60’ını devlet karşılıyor”
Yayınlama: 11.09.2024
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, yüksek gelir grubu için yeni bir düzenleme yapılacağını duyurdu. Bayraktar, bin liralık elektrik ve doğalgaz faturasının yüzde 60’ının halen devlet tarafından karşılandığını belirterek, yeni çalışma ile gelir düzeyi yüksek tüketicilerin gerçek maliyetlerle karşılaşmasının planlandığını söyledi.

Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme dair soruları yanıtlayan Bayraktar, doğalgazın Türkiye’nin temel enerji kaynaklarından biri olduğunu ve 81 ilde kullanımda olduğunu vurguladı. Doğalgazın büyük bir kısmının ithal edildiğine dikkat çeken Bakan, Karadeniz’de yapılan keşiflere rağmen fiyatların uluslararası gelişmelere karşı hassas olduğunu belirtti.

“Devlet Desteği Devam Ediyor”

Bayraktar, salgın döneminden bu yana elektrik ve doğalgazda hem hane halkı hem de ticarethanelerin devlet desteği aldığını hatırlattı. Bakan, “Bütçe imkanları el verdiği sürece bu destekler devam edecek. Ancak yüksek gelir gruplarının gerçek maliyetlerle yüzleşmesi daha adil olacaktır” dedi. Özellikle büyük evlerde yaşayan ve elektrikli araç gibi fazla enerji tüketen kesimlerin maliyet esaslı bir modele geçmesi gerektiğini ifade etti.

Enerji İthalatında Azalma Hedefleniyor

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında cari açık ve enflasyonla mücadelenin öncelikli olduğunu belirten Bayraktar, enerji ithalatını azaltmayı hedeflediklerini ve bu yönde önemli adımlar attıklarını söyledi. Oruç Reis gemisinin yakında Somali’de sismik çalışmalar yürüteceğini belirten Bakan, nadir toprak elementleri ve kritik mineral keşiflerinin Türkiye’nin stratejik geleceği açısından büyük önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde Siemens’in gerekli parçaları teslim etmede yaşattığı gecikmelere dikkat çeken Bayraktar, bu aksaklığın çözümü için Çin başta olmak üzere farklı ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.