Kira artışında yüzde 25’lik sınırın sona ermesiyle birlikte, kira bedelleri hızla yükselirken ev sahiplerinin kiracılardan talep ettikleri koşullar da artmaya devam ediyor. Artık ev sahipleri, kiracılardan GBT (Genel Bilgi Toplama), kredi kartı bilgisi, borç araştırması, findeks raporu ve kefil istiyor. Ayrıca, tahliye taahhütnamesi imzalamaları da talepler arasında yer alıyor.
Son iki yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde uygulanan yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Temmuz ayında açıklanan kira artış oranının yüzde 65 civarında olduğunu belirten İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kira bedellerinin hızla yükseldiğini ve bu durumun kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkları artırdığını ifade etti.
Akgün, 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 25’lik kira artış sınırının sona erdiğini ve bununla birlikte kira bedellerinin yüzde 65,07 oranında arttığını belirtti. “Ev sahipleri, iki yıl boyunca bekledi ve şimdi kira bedellerini hızla artırıyorlar. Bu durum, kiracılar için büyük bir sorun teşkil ediyor. Birçok kiracı, artan kira bedellerini ödeyemeyecek durumda. Tahliyeler gündeme gelebilir ve süreçte arabulucular ve hukukçular devreye girebilir.” dedi.
İzmir’deki kira fiyatları hakkında bilgi veren Akgün, “Yeni dönemde 3 artı 1 evin kirası, ortalama 20 bin lira olması gerekirken enflasyon artışı ile rakam çok yükseliyor. 15 bin liraya oturan bir kiracının yeni kira bedeli 23-24 bin liraya kadar çıkıyor. Halbuki ev boş olsa belki 20 bin liraya kiraya verilecek.” dedi.
Akgün, kiralık dairelerin giderek azaldığını ve kira bedellerinin yaz aylarında artış trendine girdiğini belirtti. “Arz oluşmamış, talep çok fazla. İnsanlar ya evleniyor ya boşanıyor. Mülk sahipleriyle sorun yaşayan kiracılar tahliye ediliyor. Ciddi bir sirkülasyon var kira sektöründe.” dedi.
Ev sahiplerinin yeni kiracılar ararken çok seçici davrandığını belirten Akgün, “Ev sahipleri artık GBT, kredi kartı bilgisi, borç araştırması, findeks raporu ve kefil istiyorlar. Ayrıca tahliye taahhütnamesi vermek zorunlu hale geldi. Bankaya gidip kredi almak daha kolay hale gelirken, ev kiralamak daha zor bir süreç haline geldi.” diye konuştu.
Bu gelişmeler, kiracıların karşılaştığı zorlukları ve ev sahiplerinin taleplerinin artışını gözler önüne seriyor. Kira artışları ve ev sahiplerinin yeni talepleri, kiracı-ev sahibi ilişkilerini yeniden şekillendiriyor.