Kira Zam Sınırı Temmuz’da Bitiyor: Kira Artışları Nasıl Hesaplanacak?

Kira Zam Sınırı Temmuz’da Bitiyor: Kira Artışları Nasıl Hesaplanacak?
Yayınlama: 22.06.2024
A+
A-

Ev sahipleri ve kiracılar, Temmuz ayına odaklandı. Yüzde 25’lik kira zam sınırının sona ermesi beklenirken, yeni dönemde kira artışlarının nasıl hesaplanacağı ve kiralık piyasasının nasıl etkileneceği merak konusu. Konut piyasasında dikkatler, yüzde 25 kira zam sınırına çevrildi.

Kira Zam Sınırı Sona Eriyor

Kira zam sınırı, fahiş artışları önlemek amacıyla 2 yıl önce uygulanmaya başlamıştı. Ancak, 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla bu sınırın sona ermesi bekleniyor. Yeni bir düzenleme yapılmazsa, kira artışlarında tüketici enflasyonu (TÜFE) yeniden belirleyici olacak.

Yeni Dönemde Kira Artışları Nasıl Hesaplanacak?

Son iki yıldır kira kontratlarının yenilenme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanıyordu. Bu uygulamanın sona ermesiyle birlikte, kira artış oranları on iki aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek. Ev sahipleri ve kiracılar, zam belirleme döneminde 12 aylık ortalama enflasyonu dikkate alacak.

Temmuz Ayında Kira Zam Oranı Ne Olacak?

Temmuz ayının kira artış oranı, Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla netleşecek. Haziran ayı enflasyon verileri, 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak. Bu veriler, Temmuz ayında uygulanacak kira zam oranını belirleyecek.

Haziran Ayında Kira Zam Tavanı Ne Kadardı?

Haziran ayı kira zam tavanı, Mayıs ayı enflasyon verileri ile belli oldu. Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 olarak açıklandı. Bu oran, iş yeri sahiplerinin kiralarına uygulayabileceği zam oranını belirledi. Ancak, yüzde 25 zam sınırı halen geçerli olduğu için, bu oran konut kiralarında uygulanmadı.

Kiralık Piyasası Nasıl Etkilenecek?

Uzmanlara göre, yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla kira piyasasında normalleşme başlayacak. Kontratların normale dönmesiyle birlikte, fiyatların bir süre sabitlenmesi ve enflasyonun gerilemesiyle kiralarda reel anlamda düşüş yaşanabileceği ifade ediliyor.

Bu değişiklikler, ev sahipleri ve kiracılar için yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Temmuz ayı ve sonrasında kira artışlarının nasıl şekilleneceği, piyasanın dinamiklerini etkilemeye devam edecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.