Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu

Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu
Yayınlama: 23.07.2024
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarak beklentilere paralel bir karar aldı. Bu adımla birlikte, TCMB faiz oranlarını üst üste dördüncü ayında da değiştirmemiş oldu.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, temmuz ayı enflasyonunda geçici bir artışın öngörüldüğü belirtildi. Özellikle yönetilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmelerin bu artışa neden olduğu vurgulandı. Ancak, ana eğilimdeki yükselişin sınırlı kalacağının öngörüldüğü de ifade edildi.

Para Politikasında Sıkılaşma Mesajı

TCMB, sıkı para politikasının devam edeceğine yönelik güçlü mesajlar verdi. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, enflasyonda “belirgin ve kalıcı bir bozulma” durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılacağı ifade edildi.

Kurul, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceğini ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu koruyacağını belirtti. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceği vurgulandı.

Yüzde 5 Enflasyon Hedefi

TCMB, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirleyeceğini açıkladı. Kredi ve mevduat piyasalarındaki gelişmelerin de yakından izlendiği, gerektiğinde ek makroihtiyati adımların atılacağı ifade edildi. Ayrıca, likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından takip edildiği ve sterilizasyon araçlarının gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağı belirtildi.

TCMB, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip edeceğini duyurdu. Fiyat istikrarını sağlama amacı doğrultusunda ellerindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaklarını vurguladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.