Merkez Bankası İlk Kez Açıkladı: Vatandaşın Enflasyon Beklentisi %71,5

Merkez Bankası İlk Kez Açıkladı: Vatandaşın Enflasyon Beklentisi %71,5
Yayınlama: 28.06.2024
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), farklı ekonomik aktörlerin enflasyon beklentilerini ilk kez kamuoyuna açıkladı. Vatandaşın 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi, 4,6 puan düşerek %71,5 olarak kaydedildi. Bu açıklama, enflasyon beklentileri arasındaki farklılıkları gözler önüne serdi. Piyasa katılımcılarının enflasyon beklentisi %31,8 iken, reel sektör temsilcilerinin beklentisi %56,2 olarak açıklandı.

TCMB’nin “Sektörel Enflasyon Beklentileri” yayını altında paylaşılan bu veriler, Piyasa Katılımcıları Anketi, İktisadi Yönelim Anketi ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile ortak yürütülen Tüketici Eğilim Anketi aracılığıyla derlendi.

Haziran ayı itibariyle, piyasa katılımcılarının 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi 1,4 puan düşüşle %31,8 olarak belirlendi. Reel sektör temsilcilerinin beklentisi ise 0,2 puan artış göstererek %56,2’ye yükseldi.

Vatandaşın enflasyon beklentisi, 4,6 puan düşüş ile %71,5’e gerilerken, enflasyonun düşeceğini bekleyen vatandaş oranı bir önceki aya göre 2,4 puan artarak %33,5 oldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.