Merkez Bankası’nın Faiz Kararı Bekleniyor: Ekonomide Yeni Adımlar Yolda mı?

Merkez Bankası’nın Faiz Kararı Bekleniyor: Ekonomide Yeni Adımlar Yolda mı?
Yayınlama: 23.07.2024
A+
A-

Piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün saat 14.00’te açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı nedeniyle erkene çekildi. Ekonomistler, bu ay politika faizinin %50 seviyesinde sabit tutulacağını öngörüyor. Yıl sonundan önce ise ilk faiz indirimi beklentisi devam ediyor.

Piyasadaki Türk Lirası Fazlalığı ve Olası Yeni Adımlar

Kurulun gündemindeki en önemli maddelerden biri, piyasadaki Türk Lirası fazlalığı. TCMB’nin, bu fazla likiditeyi çekmek amacıyla yeni adımlar atabileceği belirtiliyor. Bu noktada faiz koridoruyla ilgili bir karar alınabileceği ifade ediliyor. Geçen hafta boyunca politika faizinin altında kalan gecelik faiz, geçici likidite sterilizasyonu için başlatılan depo ihaleleri sonrası %50,1’e yükseldi.

TEPAV’dan Faiz Koridoru Önerisi

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), faiz koridoru alt sınırının 2 puan artışla %49’a yükseltilmesini önerdi. TEPAV, döviz alımları nedeniyle sistemdeki likidite fazlasının kalıcı olacağını öngörüyor ve bu durumun teknik bir değişikliği gerektirebileceğini belirtiyor. Daha önce yapılan değerlendirmelerde, yaz aylarındaki enflasyon eğilimi göz önüne alınarak eylül ayından itibaren faizin düşürülebileceği kaydedilmişti.

Enflasyon Beklentileri ve Moody’s Kararı

Enflasyon beklentileri de gerilemeye devam ediyor. Piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi %43,52’den %42,95’e geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2024 yılı için enflasyon tahmini ise %38 olarak belirlendi. Haziran ayında yıllık enflasyon %71,6 olarak gerçekleşmişti. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükseltti ve TCMB’nin para politikasının kredibilitesini artırdığını belirtti.

TL Mevduatını Destekleyici Kararlar

Kur korumalı mevduata uygulanabilecek en düşük faiz oranı %40’tan %35’e indirildi. Döviz kredileri için aylık büyüme sınırı %2’den %1,5’e düşürüldü. TL kredilerde ise %2 olan aylık büyüme sınırı sabit tutuldu. Yurt dışında yerleşik vatandaşlar için de faiz oranı alt sınırı politika faizinin %70’ine indirildi.

Türk Lirası ve Rezervlerde Son Durum

Temmuz ayında Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı %1 civarında seyretti. Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, 5 milyar 348 milyon dolar artışla 153 milyar 796 milyon dolara çıkarak rekor kırdı. Yabancı yatırımcıların yıl başından bu yana tahvil alımı 10 milyar doları aştı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.