Milli muharip uçağı KAAN gökyüzüyle buluştu: KAAN’ın özellikleri neler? (Türkiye’nin yeni nesil yerli silahları)

Milli muharip uçağı KAAN gökyüzüyle buluştu: KAAN’ın özellikleri neler? (Türkiye’nin yeni nesil yerli silahları)
Yayınlama: 23.02.2024
A+
A-

Türkiye’nin milli muharip uçağı Kaan, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen KAAN’ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş yer aldı.

TUSAŞ ve Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan milli muharip uçağı KAAN’ın hazırlık ve testlerinde önemli bir aşama daha geçildi.

Yer testleri ve taksi testlerini daha önce başarıyla tamamlayan KAAN, bugün sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı’nda piste çıktı.

İLK UÇUŞ BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Test pilotu Barbaros Demişbaş’ın yönetiminde teker kesen KAAN, ilk kez havalandı ve uçuşu başarıyla tamamladı.

HAVADAN HAVAYA VE YERE MUHABERE YETENEĞİ

Çok rollü bir milli savaş uçağı olan Kaan, her türlü havadan havaya muharebe ve havadan yere muharebenin gereksinimleri için üstün kabiliyetlere sahip…

KAAN’IN ÖZELLİKLERİ

14 metre kanal açıklığına sahip olan KAAN’ın uzunluğu ise 21 metre.

1.8 mach hıza ulaşabilen KAAN, 55 bin feet’e kadar yükselebiliyor.

Düşük görünürlük ve kızılötesi iz özelliğiyle de dikkat çeken milli muharip uçağı, supercruise kabiliyetine de sahip.Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını güvenli ve istikrarlı şekilde karşılamak amacıyla faaliyet gösteren Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) AŞ, bir yandan güncel tehditlere yönelik yeni çözümler geliştirirken bir yandan da yurt dışından tedarik edilen sistemlere milli alternatifler üretiyor.

Bu kapsamda, bugüne kadar yurt dışından temin edilen ve MKE AŞ tarafından yürütülen çalışmalarla yerli imkanlarla geliştirilip üretilen Milli Deniz Topu’nun, sözleşme karşılığı ilk teslimatı gerçekleştirildi.

Kara testlerini başarıyla tamamlamasının ardından liman ve deniz testleri için TCG BEYKOZ korvetine entegre edilen Milli Deniz Topu, platform üstü testler sonrası göreve hazır hale getirildi. Bu gelişmenin ardından aldığı siparişler için harekete geçen MKE AŞ, Milli Deniz Topu’nun ilk teslimatını Açık Deniz Karakol Gemisi’ne yönelik gerçekleştirdi.

Türkiye’nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini etkin şekilde korumak amacıyla yürütülen Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi kapsamında geliştirilen 2 gemide,  Milli Deniz Topu kullanılacak. Ağır silahlı karakol gemileri; istihbarat gözetleme ve keşif, arama kurtarma, terörizmle mücadele, denizde denetim harekatı, deniz özel harekatı gibi temel görevleri icra edecek.

Şirket, ciddi bir ihracat potansiyeline sahip olan Milli Deniz Topu’nun yakın zamanda yurt dışı kullanıcılara sunulması için de görüşmeler yürütüyor.

SIRADA 127 MM DENİZ TOPU VAR

Milli Deniz Topu; hava savunma harbi, su üstü harbi ve kara bombardımanı görevlerinde kullanılıyor. Dakikada 80 atıma ulaşabilen sistem, yaklaşık 20 kilometre menzile ulaşıyor.

Proje için Türk savunma sanayisindeki kabiliyetlerden etkin şekilde yararlanan MKE AŞ, Milli Deniz Topu’nu 12 ay gibi kısa sürede üretti.

76 milimetre topta elde edilen başarı ve tecrübe ile 127 milimetre Deniz Topu’nun da MKE AŞ tarafından üretilmesi için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü ile koordineli geliştirme çalışmalarına başlandı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ASELSAN tarafından geliştirilen ve su üzerinde yüksek hızla ilerleyerek içerdiği patlayıcının düşman hedeflerine çarparak patlatılmasını sağlayan kamikaze İDA Albatros için Mersin’de test atışı gerçekleştirildi.

Test kapsamında, 8’li sürü halinde hareket edebilen Albatros, hedef gemiye yönelik saldırı gerçekleştirdi. Üzerinde ROKETSAN’a ait mühimmat bulunan Albatros Kamikaze İDA sürüsünden biri, hedef gemiye çarparak patladı. Başarıyla tamamlanan test atışı sonucunda 22 metrelik hedef gemi dakikalar içinde sulara gömüldü.

Atışlı testte Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Bayraktar TB2 İHA da görev aldı. Uygulanan senaryo kapsamında Bayraktar TB2 tarafından tespit edilen hedefe, insansız deniz araçları yönlendirildi.

Böylelikle dünyada ilk defa İDA-İHA müşterek operasyonu ile İDA sürüsü kamikaze saldırı konsepti gösterilmiş oldu.

Mersin açıklarındaki test, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı’nda bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve diğer yetkililer tarafından da anbean takip edildi.

Öte yandan çevreye zarar vermemek için test öncesinde hedef geminin yıkandığı, yakıt ve yağ gibi kirlilik içerecek unsurlardan arındırıldığı öğrenildi.

İNSANSIZ KARA ARACI BARKAN, TSK ENVANTERİNE GİRDİ 

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız kara aracı BARKAN, güvenlik güçlerinin envanterine girdi. 

HAVELSAN, operasyonel platform anlamında BARKAN ile envantere ilk ürünlerini kazandırmış oldu. Bu kapsamda BARKAN I ve BARKAN II güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu.

HAVELSAN Ürün Geliştirme ve Üretim Direktörü Veysel Ataoğlu yaptığı açıklamada, robotik ve otonom sistemlere yönelik çalışmalara BARKAN I aracıyla başladıklarını ve yaklaşık 1,5-2 yıldır saha test faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.

Bu süreçte kullanıcı geri dönüşlerini platforma yansıtarak BARKAN II aracını ortaya çıkardıklarını ifade eden Ataoğlu, bu aracın hareket kabiliyetinin daha yüksek olduğunu, ağırlığının hemen hemen iki katını çıktığını, bazı ağır sınıf silahlar taşıyabileceğini, 12,7 milimetre silah sistemiyle testler gerçekleştirdiklerini belirtti. Ataoğlu, bu faydalı yüklerin daha da farklılaşacağını, 40 milimetre bombaatar, METE füzesi ve farklı tipteki füzelerin testlerini yapacaklarını kaydetti.

ASELSAN, omuzdan atılan (MANPAD) füzelerin arayıcı başlıklarını lazerle kör ederek etkisiz hale getirecek.

ASELSAN, 25-28 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında (IDEF 2023), haberleşme, hava savunma, aviyonik, elektro-optik, elektronik harp, radar ve insansız sistemler alanındaki yeteneklerini yerli ve yabancı ziyaretçiler ile paylaşacak.

Şirketin, bir süredir Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürüttüğü YILDIRIM-100 Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi (DIRCM) ilk kez IDEF 2023’te sergilenecek.

Omuzdan atılan füzelerin arayıcı başlıklarına lazerle müdahale edecek sistem ve devamında geliştirilecek çözümler helikopterler başta olmak üzere hava araçlarının güvenliğini artıracak.

Elektro-optik, lazer ve aviyonik sistemlerin geliştirilmesi ve üretilmesi alanında uzun yıllardır çalışan ASELSAN, MANPAD ve diğer ısı güdümlü füzelere karşı her yönden tam koruma sağlayan, dünyada çok az ülkenin sahip olduğu Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi’ni Türkiye’ye kazandırdı.

Terör örgütlerinin dünya üzerindeki çatışma bölgelerinden omuzdan atılan füze sistemlerini ele geçirmeye başlaması platformların güvenliği için tehdit seviyesini yükseltti. Ayrıca teknoloji geliştikçe MANPAD’lar, ısı güdümlü füzeleri şaşırtmak için kullanılan ısı fişeklerine (flare) karşı daha dirençli hale geldi.

DÜNYADA İLK KEZ BİR SİHA’DAN SEYİR FÜZESİ ATILDI

Roketsan’ın geliştirdiği mini seyir füzesi ÇAKIR’IN ilk atışı, AKINCI TİHA’dan gerçekleştirdi. 150 km menzile sahip olan ÇAKIR, SİHA’dan tam 7 bin metre irtifadan hedefe bırakıldı, hedefini tam isabetle vurdu.Dünyada ilk kez bir SİHA’dan seyir füzesi atıldığına dikkati çeken Demir, “AKINCI TİHA’dan atılan ÇAKIR tüm kritik bileşenleri yerli-milli olan motorla ateşlendi ve hedefi tam isabetle vurdu. Türkiye Yüzyılına savunma sanayiinden armağan olsun. Tebrikler.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.