Sokak Hayvanları İçin Yeni Düzenlemeler Resmi Gazete’de Yayımlandı

Sokak Hayvanları İçin Yeni Düzenlemeler Resmi Gazete’de Yayımlandı
Yayınlama: 02.08.2024
A+
A-

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikler, 30 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı ve Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yeni düzenlemeye göre, sahipsiz hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevlerine götürülecek. Rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar bu bakımevlerinde barındırılacak. İnsan sağlığı ve güvenliği için tehlike arz eden veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanlar için ise Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi uygulanacak.

Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon hizmetleri sağlamak amacıyla bütçelerinin belirli bir kısmını ayırmakla yükümlü olacaklar. Büyükşehir belediyeleri bütçelerinin binde 3’ünü, diğer belediyeler ise binde 5’ini bu amaçla kullanacak. Ayrıca, bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40’ı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belediyelere geri ödenecek.

Kanuna göre, yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkilileri 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Ayrıca, sahipli hayvanlarını terk eden kişilere verilen idari para cezası da artırılarak 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.