Türkiye Gri Listeden Çıktı: Şimşek’ten “Başardık” Paylaşımı

Türkiye Gri Listeden Çıktı: Şimşek’ten “Başardık” Paylaşımı
Yayınlama: 28.06.2024
A+
A-

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi gri listeden çıkardı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu başarıyı sosyal medya hesabından “Başardık” mesajıyla duyurdu.

Mali suçlarla mücadelede dünya ekonomilerini değerlendiren Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) aldığı kararla Türkiye, üç yıl aradan sonra gri listeden çıktı. 2021 yılında gri listeye alınan Türkiye, bu süre zarfında mali suçlarla mücadele alanında önemli adımlar attı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF’ın kararını resmi açıklamadan önce sosyal medya platformu X hesabından “Başardık” mesajı ve Türk bayrağı emojisiyle paylaştı. Bu paylaşım, Türkiye’nin kara paranın aklanmasının önlenmesine yönelik yürüttüğü çabaların başarılı sonuç verdiğini gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, alınan kararın yatırımcı güvenini artıracağını ve uluslararası kaynak girişini hızlandıracağını belirtti. Yılmaz, bu gelişmenin Türkiye’nin mali itibarını güçlendireceğine dikkat çekti.

FATF Genel Kurulu, Türkiye ve Jamaika’yı stratejik karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) kaydettikleri ilerlemelerden dolayı tebrik etti. Artık her iki ülke de FATF’ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacak.

Türkiye, Meclis’te kabul edilen kripto para düzenlemesi ile birlikte FATF’ın belirlediği 40 standardın tamamını karşılayarak gri listeden çıkmayı başardı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Bu gelişme, finansal sistemimize olan güveni daha da artıracaktır. Terörizmin finansmanı ve kara parayla mücadele kararlılıkla sürdürülecektir.” denildi.

Gri Listeden Çıkmanın Etkileri

Gri listeden çıkış kararı, Türkiye’nin uluslararası mali itibarını güçlendirmenin yanı sıra yabancı yatırımların artmasını da sağlayabilir. Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyordu. Bu durumun değişmesiyle, söz konusu fonların Türkiye’ye yatırım yapma olasılığı artacak. Ayrıca, gri listede yer almanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri de bulunuyordu. Bu engellerin kalkması, Türkiye’nin mali hareketliliğini olumlu yönde etkileyecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.