Bergama Tiyatro Festivali’nin Ardından

Yayınlama: 25.08.2024
A+
A-

Festivaller bir şehrin tanıtımında yerel değerleri ulusal ve uluslararası düzeye taşımanın önemli yollarından biridir. Bergama Tiyatro Festivali de bölge halkını ve Bergama dışından gelen ziyaretçileri bir araya getiren önemli bir kültürel etkinliktir.

Her ne kadar ismi Tiyatro festivali olsa da kendi söylemleri ‘bir tiyatro festivali olmanın ötesinde yenilikçi bir tarih, kültür, sanat ve kent festivali’ olarak yola çıktıklarını ifade ediyorlar.’ Bu söylem 2018 yılından beri 5. Kez düzenlenen festivalin gerçekleştirdiği etkinlikler ile de bire bir örtüşen ve oldukça tutarlı bir yaklaşım olduğu su götürmez bir gerçektir. 

2018 yılında farklı kavramların ve anlayışların arasında bir köprü kurmak, bunları tiyatro ve sanatla birbirine bağlamak anlayışı ile yolan çıkan festival geldiği noktada Bergama ve çevresinde kabul görmüş herkesin heyecanla ve merakla beklediği bir değere dönüşmüştür. Bergama gibi Asklepion ve Akropol antik tiyatro, roma tiyatrosu ve amfi tiyatro ile antik çağlarda 4 tiyatroya sahip olan bir kentte bu seviyede bir organizasyon yapılmasını çok önemli ve değerli bir iştir. Festival, hem performans sanatlarının zenginliğini yansıtmak hem de Bergama’nın tarihi mirasına dikkat çekmek açısından büyük ve başarılı bir kültürel etkinliktir. 

Festival kapsamında bu yıl Bergama’nın tarihi ve özel mekanları olan Asklepion Antik Tiyatro, Bergama Kültür Merkezi, Odeon Pergamon, Arasta, Çınarlı Kahve, Bergama Müzesi’nde farklı sanatsal etkinlikler düzenlendi. Her yıl olduğu gibi bu yılda İstanbul, Ankara ve özellikle Eskişehir’de ve Kuzey Ege kıyılarında tatil yapan arkadaşlarım festival detayı için beni arayıp düşüncelerimi aldı, programı uygun olanlar katılmak için Bergama’ya geldi. Arkadaşlarımız gibi daha bir çok kişi Bergama dışından etkinliğe katılmak için şehrimizdeydi. Bu yıl 3. Kez Bergama’ya gelen Das Das Tiyatro topluluğu Cyrano oyunu ile Tatbikat Tiyarosu ise Erdal Beşikçioğlu başrolünde Fahrenheit 451 ile Asklepion antik tiyatroda oyunlarını sahneledi. Hepsini buraya yazamadığım daha bir çok etkinlik ve atölye  Bergama’da sanatseverler ile buluştu.   

Festivali geçtiğimiz yedi yılda beş kez gerçekleştiren başta Öner Eren Arıkan olmak üzere tüm ekip arkadaşlarına bir Bergamalı olarak teşekkürü borç bilirim. Geçtiğimiz yıllardan bu zamana kadar festival kapsamında yapılan etkinlikler Bergama halkının katılımını artırdı ve kültürel mirasa olan ilgiyi canlandırdı. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek Bergama’nın turizm potansiyelini artırdı. Farklı türlerde tiyatro gösterileri, performans sanatları ve atölyelerle zengin bir program sunuldu. Antik tiyatroda yapılan etkinlikler, Bergama’nın tarihi dokusunu öne çıkardı ve kültürel mirasın korunmasına ve UNESCO Kenti Kimliğinin önemine vurgu yaptı.

Şehre bu kadar katkı koyan bir festival için elbette bazı iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gereken alanlar var. Ulaşım, konaklama ve teknik donanım konularında iyileştirmeler yapılabilir. Festivalin ulusal ve uluslararası düzeyde daha geniş kitlelere tanıtılması, daha fazla katılım sağlayabilir. Geldiğimiz noktada en önemlisi ise festivalin sürdürülebilirliği için daha fazla sponsorluk ve yerel destek sağlanabilir. Festivalin yaşaması ve her yıl daha da iyi noktaya taşınması adına yerel yönetimlere, meslek kuruluşlarına, STK’lara, Bergama halkına çok önemli görevler düşüyor. 

Sonuç olarak bir sonraki Tiyatro Festivalini heyecanla bekleyen biri olarak, festival sahip çıkıldığı sürece daha da büyüyerek Bergama’nın kültürel kimliğini güçlendirmeye ve katkı sunmaya devam edecektir. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.