Musluklarımızdan akan içme suyunu acaba ‘İÇME’ suyu olarak mı algıladık bilmiyorum ama hem ülke genelinde hem de ilçemizde musluk suyunu içme oranımız çok düşük. Bize ‘mutfak çeşmesi ile sadece bulaşık yıkayabilirsin’i kabul ettirmişler.
90lı yıllarda özellikle büyükşehirlerde, şebeke sularında yaşanan bazı sorunlar ve bunların ulusal basında yer almasından sonra ülkemizde çeşme suyuna olan güven gittikçe azaldı. Şu an günümüzde bu durum öyle normalleşmiş ki sohbet esnasında birbirimize “suyu nereden alıyorsun?” gibi soruları direkt sorabiliyoruz, o kadar eminiz çeşmeden içilmediğine. Vatandaşın bu durumu böyle kabullendiğini düşünerek (zannederek), yerel yönetimlerin de hiç böyle bir sorun yokmuş havalarına girmesi maalesef çok acı bir gerçek.
100 yıl önce çeşme başındaydık, 100 yıl geçti biz hala çeşme başlarındayız.
Bakırçay bölgesi musluk suyu içme oranı %16,4 ve arıtma cihazı kullanma oranı %38,8 olarak açıklanmış (İntegral araştırma).
İlçemiz doğal temiz içilebilir suya ulaşma konusunda İzmir’e göre biraz daha şanslı tabi. Hatta bu çeşmeler bu konuda belli bir şöhret kazanmış durumda, önlerinde kuyruk görebilirsiniz. Temiz suya bu kadar yakın olup da evdeki çeşmelerden vatandaşa su içiremiyorsanız, orada başarılı bir yönetimden bahsedemezsiniz.
Damacana su 100₺. Herkesin damacana alması, dağdaki çeşmeye ulaşması veya arıtma taktırması mümkün değil. İşte böyle konular halledilsin diye de belediyeler kurulmuş. DAMACANA VE ARITMA DÖNGÜSÜNE SIKIŞIP KALAN vatandaş hizmet beklemektedir.
Damacana ve arıtma suyun insan sağlığına ne kadar uygun olduğu da ayrı bir tartışma konusu?
Mayıs ayında İzmir İl Halk Sağlığı müdürlüğü, ‘İzmir içme suyu %80 oranında temiz’ diye bir açıklama yapmıştı. Buna karşılık İZSU Müdürlüğünden de ‘%100 oranında temiz’ açıklaması gelince bizim kafalar yine karıştı tabi. Ancak İzsu ve İl sağlık müdürlüğü düzenli su analizleri yapıyor ve bunu sitesinde paylaşıyor. Yetkililere göre çeşmelerden akan su gayet içilebilir durumda. Vatandaşın ise bu güveni sağlaması yöneticilerin bu konudaki kararlılığına ve yapılan çalışmalara bağlı olacak gibi görünüyor.
Son bir kaç senedir özellikle yaz aylarında su sıkıntıları yaşamaya başladık. İçmediğimiz suyun kesilmesi yani.
Bir de içsek…